In deze aflevering van ”Lets Talk” praat Kubota met een veehouder uit Frankrijk over zijn Kubota trekker en de pas aangeschafte Kubota kunstmeststrooier met GEOSPREAD en de getrokken SC zaaimachine welke voorzien zijn van ISOBUS en hierdoor zeer eenvoudig te bedienen zijn.

Kubota DSM W GEopsread kunstmeststrooier

De Kubota DSMW is een GPS gestuurde weegstrooier

De DSM-W GEOSPREAD is de ideale strooier voor het (melk)veehouders en akkerbouwers. Het GEOSPREAD systeem op deze weegstrooier maakt het mogelijk om zowel handmatig als automatisch de werkbreedte te variëren. Dit doet de strooier in stappen van 2m per sectie met een maximum van 14 secties. De strooier wordt geleverd met 4x 3-tons weegcellen en een unieke referentiesensor, wat samen zorgt voor een accurate weging en automatische kalibratie.

Het totale voordeel van GEOSPREAD, gecombineerd met het GEOPOINT kopakker management kan oplopen tot een besparing van maar liefst 15%. Besparing op kunstmest en betere opbrengsten, omdat er geen overlap meer plaatsvindt. De strooier wordt ISOBUS aangestuurd via IsoMatch Tellus of Tellus GO terminal, of via de ISOBUS trekker terminal en kan dakzij zijn AEF certificering ook achter tractoren van een ander merk die ook AEF gecertificeerd zijn.

MEER INFORMATIE

 

Kubota SC zaaimachine

De SC1001/SC1001C is een getrokken zaaicombinatie verkrijgbaar in 4 en 6 meter werkbreedte om zaaibed te prepareren, egaliseren, aandrukken, zaaien en opnieuw aandrukken in één werkgang. De focus in het ontwerp is gelegd op hoge snelheid bewerking (10-18 km/h) terwijl er nauwkeurig wordt gezaaid.

De tank kan eenvoudig worden gevuld met bigbags, frontlader of telescooplader. Voor de u-drill met 6m werkbreedte is een vulvijzel optioneel beschikbaar. De tank heeft een capaciteit van 3000 of 4350 liter.

Door het unieke en modulaire centrale frame ontwerp, voldoet de SC1001/SC1001C aan een grote variatie aan klant eisen en wensen. Hij beschikt over twee eenvoudig bereikbare elektrisch aangedreven zaaiunits, is gebruiksvriendelijk, uiteraard volledig ISOBUS ondersteund en de bestuurder heeft de volledige controle over alle instellingen.

Daarnaast is het werktuig voorbereid op GEOCONTROL met het oog op de zaaizaad hoeveelheid en afsluiting van de halve werkbreedte. Het volledig automatische kopakker management wordt bediend met slechts één dubbelwerkend hydraulisch ventiel.

MEER INFORMATIE